Saka Mese Maluku

Saka Mese Maluku

The South Moluccan Movement

Tot onze zeer grote verdriet is op woensdag 18 januari 2023 te Bovensmilde vrij onverwachts van ons heengegaan Frederik (Pede) Sihasale (75).

Frederik (Pede) Sihasale is in 1951 op 4-jarige leeftijd met zijn ouders in Nederland aangekomen. Tijdens zijn jeugd en zijn jongerenjaren in kamp Schattenberg was hij altijd actief voor de kerk vanuit de landelijke Jongerenorganisatie PPKM en later voegde hij zich bij de grootste politieke organisatie Badan Persatuan. Nadat het gezin Sihasale naar Bovensmilde verhuisde, zette hij zich ook in voor het welzijn van zijn gemeenschap. In 1976 werd hij lid  van de Wijkraad RMS Bovensmilde en enkele jaren later van het Regionaal Comitรฉ Herdenking 11 juni. Hij was altijd erg loyaal naar de RMS-strijd en de RMS-regering. De wijkraad RMS Bovensmilde is bovendien een van de weinige wijkraden in Nederland die zich bewust en vol trots Wijkraad RMS Bovensmilde noemde. Frederik Sihasale was een man van weinig woorden, maar vaak met de juiste woorden op het juiste moment. Binnen de gemeenschap vallen woorden als โ€˜steunpilaarโ€™. Weer anderen noemen hem โ€˜onvervangbaarโ€™.

Veel mensen binnen en buiten Bovensmilde kennen hem en zijn vrouw Fien als mensen die erg betrokken zijn bij de strijd voor een vrije en soevereine Republik Maluku Selatan. Zolang de omstandigheden het toelieten ontbraken ze op geen enkele politieke bijeenkomst. Afgelopen zaterdag 14 januari bezocht hij zijn laatste politieke bijeenkomst die door de RMS-regering werd georganiseerd. Frederik Sihasale was een RMS-strijder in hart en nieren. Met zijn heengaan verliest het Molukse volk en onze strijd een van zijn trouwe patriotten. Hij zal een vrije RMS helaas niet meer fysiek meemaken. Moge zijn inzet voor en zijn trouw aan de strijd een voorbeeld blijven voor velen van ons.  We zullen hem erg missen.

“๐‘ฒ๐’‚๐’๐’‚๐’– ๐’Ž๐’‚๐’– ๐’ƒ๐’†๐’“๐’…๐’‹๐’–๐’‚๐’๐’ˆ ๐’‰๐’‚๐’“๐’–๐’” ๐’ƒ๐’†๐’“๐’‚๐’๐’Š ๐’Œ๐’๐’“๐’ƒ๐’‚๐’! ๐‘ฒ๐’‚๐’”๐’Š๐’‰ ๐’•๐’–๐’๐’…๐’‹๐’–๐’Œ ๐’‘๐’†๐’“๐’…๐’‹๐’–๐’‚๐’๐’ˆ๐’‚๐’ ๐‘น๐‘ด๐‘บ ๐’Ž๐’‚๐’”๐’Š๐’‰ ๐’‰๐’Š๐’…๐’–๐’‘!”
(๐‘ท๐’†๐’…๐’† ๐‘ฉ๐’‚๐’“๐’๐’†๐’—๐’†๐’๐’…, ๐Ÿ๐Ÿ’ ๐’‹๐’‚๐’๐’–๐’‚๐’“๐’Š ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ‘)

Frederik Sihasale laat zijn vrouw, zijn dochter, schoonzoon, twee kleinkinderen, een zus, twee broers en een grote familie achter.