Saka Mese Maluku

Saka Mese Maluku

The South Moluccan Movement

Door: Sumu Bibil Collective 

In het verleden was Maba, in Oost-Halmahera, een van de grootste visproducerende gebieden, echter, sinds 1998 is een extractieve mijnbouwuitbreiding uitgevoerd door een staatsbedrijf (Aneka Tambang). Dit bedrijf begon met de exploitatie van kleine eilanden, waarvan er één is Gee en Mabuli. Sindsdien zijn alle vissersgebieden door haar gecontroleerd. De zee, die vroeger een visgebied was voor vissers, is nu veranderd in een binnenvaartroute en exportschepen die mijnbouwmaterialen vervoeren. Af en toe worden de vissersboten van vissers met geweld verplaatst door compagnieschepen, waardoor de netten en vissersboten van vissers beschadigd raken en wegspoelen.

Om nog maar te zwijgen van de massale mijnbouwactiviteiten in de buurt van wateren die een impact hebben op de waterkwaliteit en de mariene biota, waaronder vissen, omdat nikkel giftig is. Het gehalte aan zware metalen heeft niet alleen invloed op de aanwezigheid van vissen, het kan zelfs het lichaam van de vis besmetten, waardoor de veiligheid voor consumptie in het gedrang komt.

Vissers van centraal Halamhera voelen natuurlijk hetzelfde, sinds dat Central Hamahera is aangewezen zowel als industriegebied (KI) alswel een National Strategy Project (PSN) met de bouw van een gigantische smelterij PT. IWIP Laut Patani, waardoor nu lange rij schepen 24 uur lang elke dag OK-mijnen vervoeren. Scheepsactiviteit die dicht bij dorpen ligt door vissersgebieden te passeren, heeft een behoorlijk effect op de afname van de vissersvangsten. Deze gecompliceerde realiteit moet door vissers als een logisch gevolg worden geaccepteerd.

We vergeten bijna allemaal dat wat ons tot nu toe heeft ondersteund, naast het land, de zee is en zowel de boeren en vissers. We vergeten dat de plaats waar we wonen een eiland is dat wordt uitgerekt door water (zee), wat betekent dat de zee tot nu toe een belangrijke rol in ons leven heeft gespeeld. Onze zeeën door hen laten beheersen, komt neer op het toestaan dat ons leven ook generaties lang door hen wordt vernietigd.

De mijnen moet vallen 

Wij zijn energie