Saka Mese Maluku

Saka Mese Maluku

The South Moluccan Movement

Semmy Waileruny, Antonius Latumutuany en advocatenteam

MENSENRECHTENSCHENDING CERAM/MALUKU

Op zaterdag 18 maart 2023 heeft de Indonesische politie de 27-jarige ANTONIUS LATUMUTUANY gearresteerd in het dorp Piliana op Midden Ceram. Latumutuany kwam op voor zijn landrechten. De provinciale regering heeft zonder overleg vooraf en zonder toestemming van de verschillende landeigenaren een grensmarkering aangebracht op hun gronden. (Er zijn aanwijzingen deze gronden kostbare grondstoffen bevatten zoals goud, nikkel en uranium). Latumutuany was een van de getroffen landeigenaren.

De bevolking van de dorpen Piliana, Saunulu, Hattu, Hatumete, Lafa en Uluhahan hebben de afgelopen periode grote protesten georganiseerd, maar de overheid bleef doof voor hun grieven.

Uit protest heeft ANTONIUS LATUMUTUANY een RMS-vlag op zijn stuk grond geplaatst. Hij werd door angstige dorpelingen aangebracht bij de lokale overheid die vervolgens de politie en leger waarschuwde. Hij werd gearresteerd en naar Masohi gebracht.

GEVANGENIS MASOHI

Antonius latumutuany zat tot voor kort vast in de gevangenis in Masohi (Zuid-Ceram). Hij werd tijdens zijn gevangenschap ook mishandeld door de Kapolsek. Inmiddels is zijn zaak op 1 augustus voorgekomen, met een vervolg op maandag 25 september en maandag 2 oktober. De volgende zitting is op maandag 16 oktober. Er komen nog in totaal 7 zittingen.

De broers en moeder van Antonius Latumutuany hebben de mensenrechtenadvocaat Semmy Waileruny gevraagd om hen juridisch bij te staan, omdat niemand Antonius durft te helpen. Waileruny werkt momenteel hard aan de zaak.

OPROEP: ONDERSTEUN ACTIE CHANGE THE FUTURE OF MALUKU

Enseline Lenahan staat namens Change the Future of Maluku in direct contact met de mensenrechtenadvocaten. Ten behoeve van het advocatenteam is Enseline begonnen aan een inzamelingsactie.

Saka Mese Maluku ondersteunt haar actie en roept u op om de verdediging van Antonous Latumutuany mogelijk te maken en uw bijdrage via deze link over te maken:

https://gofund.me/1834a940

UW STEUN NODIG

De uiteindelijke precieze proceskosten zijn nog niet precies te voorspellen, maar worden momenteel begroot op zeker minimaal 32 miljoen Rupiah (rond €1942,15). Een bedrag van €870,- is al binnengehaald om de eerste proceskosten te betalen en is al door Enseline naar het advocatenteam gestuurd.

We roepen u nogmaals dringend op om de geldinzamelingsactie van Change the Future of Maluku te ondersteunen. U kunt uw bijdrage via bijgaande link overmaken.

Met vriendelijke groeten,

Sake Mese Maluku