Saka Mese Maluku

Saka Mese Maluku

The South Moluccan Movement
President Republiek der Zuid-Molukken, Mr. J.G. Wattilete

De rechtbank in Masohi (Ceram) heeft op maandag 2 oktober 2023 de beslissing genomen op het verzoek van advocaat Semmy Waileruny om mr. John G. Wattilete op te roepen als getuige-deskundige in de rechtszaak van Antonius Latumutuany.

De rechtbank heeft bepaald dat de getuige-deskundige zal worden gehoord op de Indonesische ambassade te Den Haag. Het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken zal dit verzoek moeten faciliteren. President mr. John Wattilete hoeft niet naar de Molukken af te reizen, omdat in de ambassade een live-verbinding met de rechtszaal tot stand wordt gebracht. De rechtszitting vindt maandag 16 oktober plaats.

Antonius Latumutuany wordt beschuldigd van staatsondermijning omdat hij op zijn grondgebied in februari van dit jaar de vlag van de Republiek der Zuid-Molukken heeft geplant. Hij protesteerde hiermee tegen de overheid omdat deze de erfgronden confisqueert, die al eeuwenlang in bezit zijn van de plaatselijke bevolking. Deze inbeslagname is gebeurd zonder enige aankondiging, overleg of toestemming.

Naast de president van de Republiek van de Zuid- Molukken heeft de raadsman van Antonius Latumutuany twee experts als getuige-deskundige opgeroepen. Mr. Hendry Apituley (Internationaal Recht) docent aan de Unpatti op Ambon, is op maandag 2 oktober jl. al gehoord. De getuigenis van Usman Hamid, de Executive Director van Amnesty International Indonesia uit Jakarta, zal naar verwachting eveneens op 16 oktober plaatsvinden.

Bron: RMS regering in ballingschap