Saka Mese Maluku

Saka Mese Maluku

The South Moluccan Movement

De Dag van de Helden, van de Republiek der Zuid-Molukken

In de vroege ochtend van dinsdag 12 april 1966, één dag na Pasen, werd op het eiland Obi Mr. Dr. Chr. Soumokil – President van de Republiek der Zuid-Molukken – in opdracht van de Indonesische bezetter voor een vuurpeloton vermoord.

Op de sterfdag van Mr. Dr. Robert Christiaan Soumokil worden behalve de executie van de tweede president van de Republiek der Zuid-Molukken alle gevallenen in de onafhankelijkheidsstrijd van het Zuid-Molukse volk herdacht. Het gaat hier om alle bekende en onbekende strijders van wie – evenals Mr. Dr. Soumokil – een groot aantal hun laatste rustplaats tot op heden onbekend is. Tot de gevallenen horen niet enkel de militairen van het leger van de RMS, maar ook een groot aantal Sukarela’s (vrijwilligers) die vaak onbewapend hun leven voor de onafhankelijkheid van hun vaderland hebben gegeven.

Wij gedenken niet alleen de strijders die hun leven op het slagveld hebben gegeven, maar ook hen die hun beste krachten jarenlang voor de strijd van de vrijheid van het Zuid-Molukse volk hebben gegeven in Maluku zowel als in Nederland en Amerika. Zij die strijden voor een betere toekomst voor het Zuid-Molukse volk zodat eenieder in vrijheid over zijn eigen welzijn en bestaan mag beslissen. Zij die ook strijden om de Molukse identiteit te beschermen en te waarborgen.