Saka Mese Maluku

Saka Mese Maluku

The South Moluccan Movement

07 december 2021

Vandaag net na zonsopgang rond 05:20 uur Molukse tijd, reden 6 vrachtwagens met een honderdtal politiemannen van de beruchte Mobile Brigade (BriMob) 2 Barakuda eenheden en een waterkanon het dorp Tamilouw binnen. Ze wilden enkele verdachten oppakken vanwege vernielingen aan het dorpskantoor. De dorpsbewoners werden totaal verrast door de enorme politiemacht en probeerde enkele aanhoudingen te verhinderen. Een aantal bewoners, waarvan merendeel vrouwen, vormden een menselijke blokkade. Er ontstond een ruzie waarbij getouwtrek onvermijdelijk was en de weerstand van de bewoners sterker werd. De bewoners deinsden niet terug voor de enorme politiemacht. Volgens de politie hadden zij alleen met rubberen kogels geschoten richting de bewoners. Het tegendeel werd echter bewezen gezien de verwondingen en de aangetroffen munitie.

“De politiechef was nalatig en had geen controle over de situatie. Dit is het schenden van de mensenrechten. Er zijn veel mensen gewond geraakt inclusief moeders. Er is iemand neergeschoten die ook het hoofd is van Fatayat NU, provincie Maluku”, zegt de gemeenschapsleider van Tamilouw, Habiba Pelu in diverse media. Hij vroeg om strenge sancties tot aan het ontslag van de bij de schermutselingen betrokken politieagenten. Voor deze vrouwelijke activisten heeft de politie de grenzen van de menselijkheid geschonden.

De bewoners beschuldigden de politie ook van het beschadigen van Ampera, zo ook van het moederland. Mensen zijn bang en in paniek. Vooral vrouwen en ouderen. Studenten die bezig zijn met hun eindexamen konden het onderwijscentrum in het Sihulo-gebied niet betreden. De politie, volledig bewapend, verbood hen de toegang en ze werden naar huis gestuurd.

Er zijn ongeveer 18 bewoners gewond geraakt waarbij sommigen schotwonden opliepen door verdwaalde kogels. Ze worden momenteel behandeld in het Masohi-ziekenhuis.

Bron:

Ameks.id
Ooggetuigen Tamilouw
Pembebasan Kolektif Ambon

#NusaIna
#Tamilouw
#SaveMaluku
#JagaMasyarakatAdat