Saka Mese Maluku

Saka Mese Maluku

The South Moluccan Movement
De inheemse gemeenschap van Kasieh bezoekt het bos dat is gekapt voor marmerwinning. Foto: Christus Belseran/ Mongabay Indonesië

PT Gunung Makmur Indah (GMI) heeft het  bos van Kasieh Village zo overgenomen dat het dicht bij het land van het oude dorp van hun voorouders ligt. Hier bevinden zich hun voorouderlijke dorpen, heilige stenen en hun historische locaties. Bovendien maakt de gemeenschap zich zorgen over natuurrampen zoals aardverschuivingen en overstromingen die hun dorp zullen overkomen als het  bos wordt aangetast. De dorpsgemeenschap is ook afhankelijk van het bos met hun voedseltuinen buiten het heilige gebied.

Veiligheidsapparaat bewaken de locatie van het mijngebied waartegen werd geprotesteerd door de bewoners van het dorp Kasieh. Foto: Christus Belseran/ Mongabay Indonesië

Op 14 september 2022 werd dit probleem als opgelost beschouwd omdat het bedrijf niet meer actief zou zijn in Kasieh. Het blijkt echter dat het bedrijf toch een weg heeft aangelegd waardoor ze hun bos over hebben genomen.

Het districtshoofd van West Seram, M. Yasin Payapo, gaf een aanbevelingsbrief aan de gouverneur van Maluku, waarna de gouverneur van Maluku in februari 2020 een decreet uitvaardigde met betrekking tot de goedkeuring van vergunninggebieden voor mijnbouwbedrijven. In september 2020 hebben de inheemse bevolking van Negeri Nukuhai en Negeri Kasieh hielden een bijeenkomst en petities voor steun aan inheemse volkeren om PT GMI af te wijzen. In de hoorzitting over de milieu-impactanalyse (AMDAL) door de Maluku Environment Agency verwierpen vertegenwoordigers van de dorpen Taniwel en Nukuhai deze marmerwinning resoluut.

Bron: Mongaby.id