Saka Mese Maluku

Saka Mese Maluku

The South Moluccan Movement

Op 17 augustus hielden verschillende RMS-activisten in Nederland onder coördinatie van de RMS-regering twee demonstraties met als thema: Stop de onderdrukking en uitbuiting van de Molukken!

Er werden die dag 2 demonstraties gehouden waarvan één bij het voormalig Indonesisch consulaat in Wassenaar. De andere demonstratie werd gehouden op de Dam in Amsterdam.

Hieronder plaatsen we de toespraak welke werd voorgelezen bij het voormalig Indonesisch consulaat in Wassenaar door de woordvoerster van Saka Mese Maluku.

Vandaag, 17 augustus, viert de Republiek Indonesië zogenaamd haar Onafhankelijkheidsdag. Indonesië, dat door de internationale gemeenschap erkend wordt als staat, is echter geen volk. Het is, net als Europa, een verzameling van volken die op een gewelddadige manier  zijn verenigd. Het Indonesische volk bestaat niet.

Vandaag is voor het Molukse volk in ieder geval geen feestdag. Want wat valt er tot op heden te vieren?

Vanaf mei 1950 werd de Republiek der Zuid-Molukken aangevallen door het Indonesische leger. Alle eilanden van het Molukse grondgebied werden een voor een bezet. Het Molukse volk werd sindsdien haar vrijheid en soevereiniteit met geweld ontnomen en wordt sindsdien gekoloniseerd door Java. De Jabaanse militaire bezetter ontzegt het Molukse volk haar recht om te leven in vrede en vrijheid, en ontzegt haar het recht om in vrijheid te beslissen over haar eigen welzijn, welvaart en voortbestaan.

De bezetter dwingt het Molukse volk meer in het nauw. Adatgemeenschappen op de eilanden Ceram, Aru, Buru en elders moeten vechten tegen de gedwongen landonteigeningen van hun adatgronden of tegen illegale ontbossingen. Zij moeten vechten tegen de kaalslag van hun leef- en woongebieden zodat de Javaanse bezetter en buitenlandse investeerders kunnen profiteren van onze Molukse rijkdommen. Het Molukse volk wordt hierdoor bewust en stelselmatig arm gehouden!

Het is wat het Molukse parlementslid Mercy Barends heeft vastgesteld:

“Maluku bevindt zich op de vierde plaats van de armste provincies in Indonesie, omdat de staat met opzet Maluku arm houdt. Met andere woorden: Maluku wordt opzettelijk en structureel arm gehouden”

Om hun Javaniseringsidealen te realiseren voert de Javaanse bezetter de transmigratiepolitiek uit. Honderdduizenden Javanen worden al jaren onder andere naar de Molukken verscheept om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Ze krijgen grond, een huis en middelen om hun tuinen aan te leggen. Voor het gewone Molukse volk wordt niks gedaan . Dit Javaniseringsbeleid van Jakarta heeft tot doel om onze Molukse identiteit te vernietigen: onze cultuur en tradities. Onze traditionele bestuurssystemen worden aan de kant geschoven door het gebruik van het traditionele bestuurssysteem op Java. Het doel is om Maluku als volk en als staat te doen verdwijnen. Het Molukse volk wordt tot op de dag van vandaag 24 uur per dag, 7 dagen per week gecontroleerd door het Javaanse militaire systeem.

Maar hoe hard Indonesie en Nederland ook hun best doen: ondanks deze 72 jarige bezetting heeft Indonesie – met actieve steun van Nederland – de Republik Maluku Selatan nog steeds niet kunnen breken. En dat zal hen ook nooit lukken. Het Molukse volk is een krijgersvolk met een krijgersmentaliteit. De RMS strijd gaat krijgslustig onverminderd en ongebroken door totdat we ons doel hebben bereikt. Voor ons staat een ding vast: Wij zullen overwinnen!!!

Zolang Molukse jongeren nog ademen, zal de RMS bestaan!