Saka Mese Maluku

Saka Mese Maluku

The South Moluccan Movement

Nationale Molukse Heldin

Op 2 januari herdenken wij de sterfdag van onze heldin Martha Christina Tiahahu. Martha Christina is een dochter van het Molukse volk. Een heldin omdat zij zich heeft verzet tegen de onderdrukking van haar volk, het Molukse volk, door de koloniale bezetter Nederland. Haar verzet tegen de Nederlandse bezetter heeft zij moeten bekopen met de dood. Ze werd samen met haar vader, radja Paulus Taihahu van Abubu gevangen genomen op het schip de Admiraal Evertsen. Haar vader werd vervolgens voor haar ogen geëxecuteerd bij Fort Beverwijk.

Na haar gevangenneming werd Martha Christina vrijgesproken omdat ze te jong zou zijn. Zij werd vervolgens naar het schip van Verheul gebracht. Aan boord wees ze het aanbod van voedsel en medicijnen af en overleed ze op 2 januari 1818. Ze kreeg vervolgens een zeemansgraf en werd gedumpt in de Bandazee.

Voor het Molukse volk staat Martha Christina gelijk aan onze volksheld Pattimura. Pattimura, een zoon van het Molukse volk, beiden durfden ze tegen het koloniale gezag op te staan in het belang van de rechten van hun volk. 

Saka Mese Maluku vraagt de RMS regering in ballingschap om naast Hari Pattimura ook Hari Martha Christina als officiële Nationale Molukse heldin te beschouwen en 2 januari als nationale dag uit te roepen.

Deze dag herdenken wij niet alleen haar sterfdag maar herdenken wij ook alle Molukse vrouwen die zich hebben ingezet voor land en volk, niet alleen in het verleden maar ook in het heden, in Maluku zowel als in Nederland. Zij die opkomen tegen onderdrukking en uitbuiting van het Molukse volk, zij die opkomen tegen de exploitatie van onze adatgronden, zij die opkomen voor een leefbaar en schoon Molukken, zij die opkomen voor het behoud van onze Molukse identiteit en zij die opkomen voor het recht op zelfbeschikking.

Laat Martha Christina een voorbeeld zijn voor elke Molukse vrouw.