Saka Mese Maluku

Saka Mese Maluku

The South Moluccan Movement

๐Ÿธ๐Ÿผ แด€แดœษขแดœsแด›แดœs ๐Ÿท๐Ÿฟ๐Ÿฝ๐Ÿป

Ondertekening geheime akkoorden van Wassenaar

๐‘พ๐’‚๐’• ๐’ˆ๐’†๐’ƒ๐’†๐’–๐’“๐’…๐’† ๐’†๐’“ ๐’๐’‘ ๐’…๐’†๐’›๐’† ๐’…๐’‚๐’ˆ ๐’Š๐’ ๐Ÿ๐Ÿ—๐Ÿ•๐Ÿ“?

Op deze dag vond in Wassenaar, onder zeer strenge bewaking, de ondertekening plaats van De geheime akkoorden van Wassenaar tussen Nederland en Indonesiรซ.

Het officiรซle persbericht van het Ministerie van CRM meldt dat er gesprekken werden gevoerd over repatriรซring van bejaarde Molukkers van de eerste generatie. In werkelijkheid ging het om veel meer. Het ging om de RMS.

แด€แด€ษดสŸแด‡ษชแด…ษชษดษข:

De onverzettelijkheid van de RMS die voortdurend de bilaterale relaties tussen Nederland en Indonesiรซ bleef verstoren en de Actie Wassenaar (1970) en de andere acties die erna volgden,

แด…แดแด‡สŸ:

De afspraken tussen Nederland en Indonesiรซ om heimelijk en gezamenlijk de RMS aan te vallen en uit te schakelen.

สœแดแด‡:

Het ernstig beschadigen en verzwakken van de machtsbasis van de RMS evenals het ernstig beschadigen en afpakken van haar politieke en culturele identiteit, middels een Program van Activiteiten: een grove schending van onze mensenrechten.

– ษชแดแดแด‡ส€s: De kern van de claim van de RMS  op het recht op zelfbeschikking is –  het recht op een eigen identiteit.

แดœษชแด›แด แดแด‡ส€แด…แด‡ส€:

De Joint Committee Nederland- Indonesiรซ (de harde kern bestond uit ambtenaren van Indische afkomst ondersteund door een Nederlander die lang binnen de RMS heeft geopereerd)

“De RMS moet je gefaseerd uitschakelen” (Parafrase van de woorden van de Indonesische generaals Muskita en Sutopo Yuwono.)

แด แด‡ส€sแด„สœษชสŸสŸแด‡ษดแด…แด‡ า“แด€sแด‡ษด:

Naar nu blijkt is deze Joint Committee weliswaar officieel opgeheven (2001), maar het beleid om de RMS uit te schakelen op zich niet. Deze is nog springlevend en actief. Daarom wordt hier gesproken over de Formele Fase toen de Joint Committee de coรถrdinatie en uitvoering in handen had, en een Informele Fase waar het beleid rechtstreeks vanuit de overheid wordt gelanceerd naar de Molukse gemeenschap toe zonder de tussenkomst van een coรถrdinerend orgaan als de Joint Committee.

า“แดส€แดแด‡สŸแด‡ า“แด€sแด‡: 

1975-2001 olv de Joint Committee

De eerste fase, de zogenaamde Formele Fase, liep van 1975-2001. De huidige verzwakte machtsbasis van de RMS is mede hieraan te danken.

ษชษดา“แดส€แดแด‡สŸแด‡ า“แด€sแด‡:

2001- heden rechtstreeks vanuit de overheid

– Onder andere de komst van de Culturele groep UNPATTI olv. ambassadeur Habibie (2006), Kerstviering ambassadeur Habibie met vooraanstaande RMS-ers in MKC Houten (eis Habibie: RMS-vlag op het dak van het MKC moet naar beneden gehaald worden), Het Gebaar,  De Hernieuwde Aankomst, Reizende Tentoonstelling, boek Role models, het onderbrengen van de Molukse bij de Indische gemeenschap (ver-Indo-nisering) via verschillende initiatieven (blad PINDA/PINDAH, Omroep Bersama etc. maken deel uit van deze informele fase. Het slimme en tegelijk trieste hiervan is: veel van deze Nederlands-Indonesische initiatieven worden uitgevoerd dan wel actief ondersteund door (vooraanstaande) Molukkers.

๐Ÿน๐Ÿท แด€แดœษขแดœsแด›แดœs ๐Ÿธ๐Ÿถ๐Ÿธ๐Ÿธ:

Het gesprek op 31 augustus aanstaande tussen Rutte met een groep Molukkers over De Aankomst [1951] (een groep waarvan een deel in feite voor hem werkt!!) is een van de laatste initiatieven in dit grote plan tegen de RMS om voor wat betreft de Herdenking alsnog een schijndraagvlak te creรซren voor De Aankomst Nieuwe Stijl.

แด„สœแด€ษดษขษชษดษข แด›สœแด‡ ษดแด€ส€ส€แด€แด›ษชแด แด‡ แด€ษดแด… แด›สœแด‡ แด„แดœสŸแด›แดœส€แด‡ แด แด€ษด แด…แด‡ ๐Ÿนแด‡ แด‡ษด ๐Ÿบแด‡ ษขแด‡ษดแด‡ส€แด€แด›ษชแด‡ แดแดสŸแดœแด‹แด‹แด‡ส€s:

We zitten nu in de Informele Fase (2001- heden), gericht op de het denken en voelen en het ombuigen van de historische perceptie van de 3e en 4e generaties. In deze fase worden allerlei initiatieven ontplooid aangepast aan de communicatievormen van deze tijd (oa. Social Media. events etc). Ze zijn nu bezig met “Changing the narrative and the culture.” (een ander verhaal, gemanipuleerd, verhaal over de aankomst van onze [groot-]ouders en Molukse jongeren o.a. in Batik laten dansen, meer Indonesisch maken in hun cultuuruitingen).

๐‘ถ๐’‘๐’“๐’๐’†๐’‘ ๐‘บ๐’‚๐’Œ๐’‚ ๐‘ด๐’†๐’”๐’† ๐‘ด๐’‚๐’๐’–๐’Œ๐’–:

Rutte, Indonesiรซ en hun Molukse handlangers moeten stoppen met de grove schending van onze rechten en met deze geniepige beschadiging van onze politieke en culturele identiteit. Ten aanzien van de RMS: er is dringend tegenbeleid nodig.

Video: Demo-team Pemerintah RMSย